[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fórum - Technikai "cukorkak"

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2] [3] [4]
beküldte: dome2005. február. 26., 23:28
szeretném megtudni hogy egy ilyen készüléket
hol lehet megrendelni egy honlap cim is sokat segitene.
előzmény: grizli - 2005. február. 16., 05:07

beküldte: grizli2005. február. 16., 05:07
Vissza a topic temajahoz!

Az itteni vadaszasi mod milyensegebol kifolyolad , a vadasz szamtalan esetben kenytelen a technikat jobban idenybe venni . A kulso , es nem hozzaerto ,szemlelo reszere talan ez a technikai alkalmatossag tullo az etika szabalyan .
Gondolva olyanokra hogy , az alatot kilesni akkor amikor nem is sejti ! - A , azthiszem , ez nem egy szerencses hasonlat . Az otletet egyepkent az adta a topic feltevesere , amikor szamtalan vadasz irta (mashol) hogy , nemtudta hogy "mi" de valami minden ejszaka felette a szorojat. Vagy a hivatasos vadaszok is csak hozzavaetolegessen tudjak a vadallomany letszamat felmerni.
Kanadaban egy ket alkalmazott , ilyen kamarakkal tobbszaz negyzetkilometeres teruleteket kontrolalnak szinte 100%-os letszammegallapitassal.
Ime itt egy kamera:
Egy kis forditas, csak ami a keppel jon:
- 3.0 megapixel kamera , (nem kell hozza kommenter)
- 1,8 TFC LCD szines kepernyo ( a visszanezeshez)
- 32 MB beepitett emlekezo ami visszajatszik 300 kepet.
- PIR beallithato erzekelo ( mozgasra , vagy a mozgo test nagysagara)
Es mindez mennyiert?
A fent emlitett kamera ara 69.99 US $

Udv:
grizlibeküldte: grizli2005. február. 13., 19:31
Szevasztok soretlovok!

Egy szajton olvastam hogy 2008 utan nem szabad Eu.-ban sem olomtartalmu lovedekkel vadaszni.
A golyos loszereknel mondlyuk ez nem okoz olyan nagy problemat mint a soretesnel,
gondolva a belesztikara, szorasra , stb.
Kanadaban mar olyan regen nem lehet olomsorettel loni hogy , nem is tudom hogy hogyan oldottak meg a valtozast a vadaszok. Az igazsaghoz hozzatartozik az is hogy nem is tudom hogy van e valtozas.
Ti hogy gondoljatok?

Udv:
grizli

beküldte: grizli2005. február. 1., 05:07
Szevasz Taki!
Amit arrol a szuperbuletrol irtal ? - lenne egy par eszrevetelem!
Ahogy nagyon erthetoen demonstraltad, kepekkel es szovaggel egyarant ,az en nezetem szerint , az maga egy "choke bulett".
Csak azt ne varjatok tolem hogy valami doktori szinten alatamasztva , meg megmagyarazva!
A lenyeg benne van a kepekben:a golyokosar , beszelve egy egysegrol , majdnem hogy egy keplekeny (ha a belso nyomasrol beszelunk) de mindenfelekepp konnyen alakvaltozo anyagbol keszult. Mikor a robbanas megtortent ,akkor az egessz "kosar" probal kifele menni az egyeduli szabad utat nyujlo csororkolat fele. Igen am de a legelso folytas ami a legnagyobb az egessz kozott , a soretes puska csokikepzese miatt megszorul, vagyis inkabb ugy mondanam hogy lelassul. Mindettol eltekintve a tobbi dolog ami utanna jon az mind akarja a sajat maga jussat , tehet megy tovabb, meg annak aran is hogy ossze kell neki tomorulni amit a rugalmas anyagbol keszult kosar lehetove tesz , sot a lagutolso szeksen ami tele van un: gazchemberekkel meg kenyszeriti is az osszezsugorodesra. Az osszezsugorodassal viszont a choke-t noveli.
Na vegre mikor a soret a kosarral egyutt kijutott a csotorkolaton , mondhatjuk hogy az mar a kanoan, a soretnek. Az igaz hogy egy kicsit meg egyutt haladnak, de az csak arra jo hogy a kosar behetarolja hogy a soter ne szorodjon szet mindjart az elejen. Kicsivel utanna hogy az osszes cucc elhagyta a csovet , az anyag tehetetlensege folytan (kissebb fajsujj hamarabb , nagyobb kesobb) A KOSAR es a SORET szetvalnak , es ki -ki megya sajat utjan.
Az lehet hogy a kosar bedob egy par "huncutkat" , sot as is lehet hogy meg luppingol is , de akkor mar a soretek a maguk utjukat jarjak , nagy erovel es choke-olva
előzmény: taki - 2005. január. 27., 11:43

beküldte: Foldes2005. január. 31., 16:53
Udv grizli a forumban olvasom hogy ijvadaszatrol is fogsz irni.Kivancsian varom gyerekkorom ota erdekel a tema es ugy tudom hogy a most keszulo uj szlovak vadasztorvenyunkbe is bele lesz foglalva az ijjal valo vadaszat igaz kizarolag vadaskertekben engedik maj meg a hasznalatat de mar ez is elorelepes ebben a konzervativ vadasztarsadalomban.Szoval csak rajta. udvozlettel Foldes
előzmény: grizli - 2005. január. 27., 06:31

beküldte: taki2005. január. 31., 15:23
Szevasztok!

Az előző hozzászólások a sörétes fegyvereknél használatos szűkítésekről fogalmazódtak meg.
Az igaz, hogy a témát közel se veséztük ki, még csak vitaindítónak se nevezhessük. Gondolom és remélem, hogy a choke témába még lesz sok meglátás – tapasztalatok leírása. Egy dolog viszont ide tartozik. A vadászatban használt sörétes fegyverek legnagyobb hányada
a klasszikus duplacsövű. Van aki a kozlicát (Bockot) részesíti előnyben van aki az egymás melletti csőelrendezésű duplapuskára esküszik. Ez csak az „ízlések és pofonok” kérdése. Elárulom, hogy az én szememben szebb fegyver, mint egy angolagyas - karcsú duplapuska nincsen.
Na most ugyebár ezeknél a cserélhető choke-nek túl nagy jelentősége nincsen, mert műszakilag kivitelezhetetlen. Igaz, láttam már cserélhető choke-val bock csőelrendezésű puskát, de nagyon ronda volt. A szépségükről közel sem híres „automatáktól” is sokkal rondább. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb divatú külső choke a duplacsövű puskáknál végkép nem használható.
Most megpróbálok bemutatni nektek egy olyan töltényt, amely állítólag azokhoz a régi konstrukciójú dupla csövű puskákhoz konstruáltak, amelyeken a cserélhető choke szóba se jöhet.
Megpróbálom fényképes kísérettel leírni. Ha valaki többet tud róla nálam, kérem tegye közkincsé.
Már a MO-i topicokon leírták, hogy vannak új sörétes lőszerek melyek 80-100 sőt 150 m-re hatásosak. Komolytalannak tartottam a dolgot és nem is reagáltam rá. Mit ad Isten! A minap orrom alá dugnak egy 12-es kaliberű sörétes patront, mondván ez 100 m-ig lövésbiztos. Forgattam a töltényt és próbáltam kitalálni, hogy mit rejthet magába az egyébként normál kinézetű 12-es műanyaghüvelyes 70 mm hüvelyhosszúságú Olasz gyártmányú „csodatöltény”. Mikor az illető a töltény árát is kibökte – gyorsan felhajtottam pár pohár bort, mert ez az információ úgy megviselt, hogy nem lehetett volna józanul feldolgozni. :)
Gond nélkül kiegyeztünk, hogy fegyvermester barátom jelenlétében megbontunk egy „csodatöltényt” és megnézzük, hogy mit is rejt magában. A dolognak a minap jártunk a végére!

Ezek a fényképek bemutassák a CHEDDITE 12-s kaliberű sörétespatron külsejét. A tölténynek a jól csengő NO LIMITS fantázianevet adták a gyártók. A jelek szerint úgy a patron neve mint a konstrukciója le van védve. A szabadon fordított NINCS LIMIT név gondolom a meghosszabbított lőtávolságra utal.Az aranyszínű műanyag hüvelyt hosszában szétvágva találtunk egy érdekesen megformált műanyag sörétkosarat, mely kosár zárt része a lövés irányába nézett. Az alul nyitott sörétkosárhoz egy klasszikus műanyag gázzal tömítő rugalmas fojtás kapcsolódott.
A képek jól demonstrálják az általunk látottakat. (Az egérrel kattintsatok kettőt a képekre és akkor megjelennek 800 x …. Pixeles felbontásban!)Az egyértelműen kivehető, hogy a sörétes csövet a kosárba csomagolt sörétraj egyben hagyja el. Mi több a nehéz ólom sörétek és a könnyű műanyag sörétkosár súlyelosztásából kifolyólag a sörétek még hosszú úton viszik magukkal a „csomagjukat” a kosarat. De mikor és minek a hatására vállnak szét??? A sörétkosár konstrukciója olyan, hogy bírja a csövön és a szűkítésen belüli „gyűrődéseket.” Igaz a kosár eleje hengeres-körfelületű enyhe peremmel, mely okot adhat arra, hogy a kosár a légellenállás hatására megforduljon, vagy a hossztengelyére merőlegesen bepörögjön- kalimpáljon. Szerintem, ha ez megtörténik a bepörgő kosár a söréteket szétszórja a szélrózsa minden irányába.


Ami a belső töltetet illeti – semmi extra. 35 g - 3,5 mm sörét, az őt mozgásba hozni való lőporral. A sörétes patron gáznyomásáról nincsen adatom, de az se lehet olyan nagy, mert azt meg limitálja a puskacsövek és a zárszerkezet konstrukciója.
Úgyhogy ami az árát illeti – mely Szlovákiában több mint 10 hagyományos ám jó minőségű sörétes patron árának felel meg - nem látok semmi megalapozottságot. Sőt!!!
Ami a vadászias használatát illeti pl. egy bokrászó fácán vadászaton, már most látom a sok cafattá lőtt kakast. Egyéb? Nem tudom. Ha valakinek vannak ismeretei eme csodatöltény „NO LIMITS” gyakorlati értékéről, kérem ossza meg velünk.

Üdvözlettel

Taki
előzmény: taki - 2005. január. 27., 11:43

beküldte: taki2005. január. 27., 11:43
Szevasztok!

Lenko, érdekes amit a cserélhető szűkítésekről írtál! Mivel látom, hogy áldozol is rá, mi több próbálgatod – vizsgálgatod a különbségeket – számomra komoly gyakorlati értéke van a hozzászólásodnak.
Ha megengeded pár gondolatot a choke -hoz. Én mikor vadászni kezdtem, a cserélhető choke csak méregdrága katalógusok még drágább árui között szerepelt. Jóval később kb. 10 éve láttam először az egyik kollégám Gold Browning –ján, hogy vadászat közben állandóan csavargassa, cserélgeti a belső choke-kat. Mindig, amelyikkel eltalálta a vadat, azt a szűkítést dicsérte a legjobban. Az is igaz, hogy idővel bámulatosan megtanult lőni, de arról senki nem beszél, hogy ellentétben a duplapuskásokkal mennyi patront használ el évente. Az is a megmosolygandó igazsághoz tartozik, hogy miután (elég hamar) valamelyik szűkítés a „túlzott karbantartástól” beragadt a csőbe és nem tudta kicsavarni akkor évekig azt használta csak és az én és a többiek szemében ugyanolyan jól lőtt.
:)
Mivel idővel én is elk@rvultam és az exkluzív ferlachi 12-es duplapuskámat és a duplagolyósom csercsöveként használt 12-es bock csöveket fegyverkíméleti okokra hivatkozva félretettem és vettem egy Szovjet MC 21-es automatát. Igaz, hogy ennek nincsen cserélhető choke- ja, de mind afféle egycsövű, kiválóan lövi a sörétet. De fogyassza a patront ez is!!! Pedig igazán nem tartozok (már) a kapkodós vadászok közé.
Még valamit leírok, amit részben tanultam de részben meg is figyeltem:
- köztudott, hogy a szűkítést nem csak a lőtávolság meghosszabbítására találták fel. Az elöltöltőses sörétesek után a damaszk csöveknél tudták először alkalmazni, mert ott a kovácsolás alapjául szolgáló tüskét már ki tudták úgy alakítani, hogy a jobb fajtájú damaszk cső vége kúposan szűkülő lehessen. Ezzel érték el azt, hogy a sörétektől jóval könnyebb tömítést (folytást) (filc, kóc újabban műanyag stb) a cső végén még mindig jelentős gáznyomás ne lője közé a levegőnek ütköző és gyorsan lassuló sörétrajnak. A folytásnak elég volt az a pillanatnyi megtorpanás, amit a szűkítő kúpon való keresztülpréselődés idézett elő, hogy a közben jelentős előnyre szert tett söréteket ne érje utol.
- A sörétkosaras patronoknál ezt a funkciót ne keressük, de vegyik azt is figyelembe, hogy csak mióta van sörétkosár!!!
- Az én tapasztalatom az, hogy a szűkítésnek csak az apróbb söréteknél van pozitív hatása a sörétraj szórására. Fegyvercsőtől függően max. 3,5 mm nagyságig. A finom Ferlachomnál csak 3 mm-ig. Az erősen szűkített cső az én megfigyeléseim szerint a durva göbecset 4 – 4,5 mm úgy szétszórja, hogy a hatása a gyengébb szűkítésű csővel szemben egyértelműen negatív! A duplagolyósom váltócsöveként emlegetett 12/12 sörétes cső lévén a szafárikra készült puskám tartozéka, az alsó csöve szűkítés nélküli – ú.n. cilindercső. Ez a cső hivatott kilőni azokat a nagy szemű sőréteket 5,6,7 stb mm melyeket a sebzett nagymacskák kézrekerítéséhez oly nagy előszeretettel használnak. De a 4 – 4,5 mm sörétet is sokkal jobban lövi, mint a nagy szűkítésű csövek. Az apró söréttel viszont csak közelre jó, de kiváló szalonkázó puska.
Konklúzióként csak annyit, hogy szerintem mindegyik puska másként kezeli a különböző fajtájú töltényeket. Ez alatt nem csak a különböző sörét nagyságokat értem, hanem bizony minden cső belső ballisztikája más a különböző gáznyomású patronoknál is.És itt az egycsövüek egyértelműen jóval toleránsabbak a duplacsövüekkel szemben. De ez már egy másik fejezet.

Üdv.
Taki
előzmény: lenko - 2005. január. 26., 16:28

beküldte: grizli2005. január. 27., 06:31
A kovetkezo tema az ijvadaszat , de ugyerzem a choke (szukito) tema meg nincs lezarva?!

beküldte: lenko2005. január. 26., 16:28
Üdvözlet Mindenkinek!

Grizli barátom kért meg rá, hogy írjak pár sort a sörétes fegyferek szűkétéseiről (choke). Szíves örömest megteszem, de nem általánosságokat szeretnék puffogtatni hanem szigorúan a saját empírikus módon szerzett ismereteimet szeretném leírni.

A történet nyáron kezdődött, amikor vásároltam egy új sörétes puskát. Remélem nem sértek moderálási szemponrokat ha leírom hogy ez egy Marocchi Finn Classic 12/76 - os fegyver. Sokáig keresgéltem interneten, vadászboltokban és vadásztársak fegyverei közt miután megvettem ezt a fegyvert.

Nem bántam meg!!

Mint nagyon sok új fegyverhez, ehhez is adtak 5 darab belső choke-ot 0, 1/4, 1/2, 3/4 és 1/1. Méret szerint is standardot mutatnak teljesen hagyományosak. DE.

A csőfurat 18.5 mm a 0-ás choke 18.3 mm és így csökken 17.3 mm-ig. Tehát ennél a puskánál már a 0 - ás choke is szűkített egy kicsit. Az 1/1-es choke meg olyan rettenetesen szűk, hogy a nyulat valószínűtlenül messziről lehet karikára lőni. Nem is használtam csak a 0 és 1/4 vagy 1/4 és 1/2 szűkítéseket fácánra és 1/2 és 3/4 szűkítést nyúlra, kacsára, és a 1/1-est libára, rókára.

A gyártó honlapján találtam viszont egy opciót, ami külső choke-ot ajánlgatott ami első sorban acél sörétek használatához javasolnak. A külső choke-nak az a lényege, hogy kb 2 cm-el meghosszabbítja a csövet. Mivel acél sörét kilövésénél a 3/4 és 1/1 -es choke-ot nem szabad használni ezért elhatároztam 2 darab 1/2-es külső szűkítés beszerzését.

Megrendeltem a kereskedőnél itt Magyarországon, azóta is hozza. Beszéltem a gyártóval (itáliánó péró) akik nagyon készségesek voltak, de kijelentették, hogy csak viszonteladókat szolgálnak ki, ami rendben is lenne.

Ekkor találtam rá az USA-ban egy bolt honlapjára, aki árulta ezt a szűkítést. Grizli barátom segítségével, akinek ezúton is köszönetet mondok, alig 2 hónap alatt itt volt a choke, olcsóbban mintha itthon vásároltam volna meg!!! Pedig a két vasdarab bejárta az fél világot: USA-ból Kanadában onnan meg Magyarországra!!!!

Akkor a tapasztalatok:

Az új szűkítés átlagos töltésű (34 gr) lőszer esetén és nem emelt gáznyomású (mini)magnum lőszer esetén valamennyivel szűkebb szórást és feltétlenül egyenletesebb szórást mutat.

Az igazi erejét viszont a 1050 bar nyomáson működő 50 grammos lőszernél mutatja meg. Hosszan elnyújtottan de egyben tartja a sörétrajt és az eltalált jósztágot szó szerint végig veri.

A kis szösszenet végén mégegyszer szeretném elmondani, hogy konkrétan erre a puskára értem a fent felsoroltakat, mással nem volt tapasztalatom. De gyanítom, hogy ez így van mert a sok gyártó ajánlja ezt a szűkítést.
Másik dolog, hogy a sportpuskákat is sok esetben külső szűkítéssel haszálják, azokból az okokból kifolyólag, amelyeket én is leírtam. Bár a skeet/trap puskák csőkialakítása is némileg eltér a vadász változatokétól, de ez már egy másik történet.

Üdv:

Lenko
előzmény: grizli - 2005. január. 20., 06:02

beküldte: grizli2005. január. 24., 06:09
A divat , meg ami a puskatusokat illeti is , allandoan valtozik!
Manapsag a muanyag gyartmanyok az Un. modik, - nemtudom - nekem special ha "futna" egy igazi diofa tusra!?
Szerintem teljesen igazsagos maradok ha , felrakok egy olyan elerhetoseget , ahol mindket falyta tus (muanyag, es a maradias fa) megtelelhato!
http://www.hoosiergunworks.com
Udv:
grizli
előzmény: grizli - 2005. január. 20., 06:02

beküldte: grizli2005. január. 20., 06:02
A masodik "cukorkanak" szannam az ugynevezett szukitot (choke)
Mivel nem vagyok egy nagy szakertoje a soretes puskaknak, igy azok hozzaszolasat keresem akik mar hasznaljak vagy tudnak rola valamit? A leirasok alapjan kulonossen az Un. "Modified" meretet ajaljak a hosszu lovesekre , olom vagy acel sorettel egyarant.
Vagy van egy masik , ami nekem is megnyerte a tetsesemet , a meve "Rifled" meret , es ajalja ozre vagy medvere (azthiszem ami a ketto kozott van az sem lenyegtelen), termeszetessen "slag" sorettel.
Udv:
Grizli

beküldte: grizli2005. január. 15., 03:48
Elnezest kerek mindenkitol hogy csak most szolok hozza "sajat magamhoz" , de a het tobbi napjat munkaval kell eltoltenem .
Ime az elso "cukorka" amihez ez a szoveg tartozik:
Az Angolt nem irom mert esetleg rajottok hogy milyen rosszul forditom Magyarra!
Site-Pro Szalkereszt Megvilagito
Fibre optikat hasznalva, a Site-Pro (Oldal-Professonal)a rossz vilagitas miatt , gyengen latott szalkereszt problemajat hivatott kikuszobolni.Felrakni es levenni nagyon konnyu meg szerszam nelkul is. ( Elem nincs vele)

Udv:
Grizli

beküldte: grizli2005. január. 13., 06:39
Akar a veben talalt dolgok, vagy sajat tapasztalat , vagy csak latott dolgok. minden idefer ami a vadaszassal kapcsolatos!

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2] [3] [4]

Új hozzászólás létrehozása - csak regisztrált tagoknak, belépés itt, regisztráció itt

A fórumot olvassák
2 nem regisztrált olvasó


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 1.381 másodperc