[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fórum - S&B lőszerek

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2]
beküldte: lecso19822015. október. 13., 08:22
ŰDV! egy kiss segitséget szeretnék kérni!van egy zkk 600 as puskám,30 06 os sellier&bellot sp lőszert lővőm,és az a gond hogy néha,nem mindig eldobja a lővést valamiért balra fel valamiért,most egymás után négy vadat lőttem,3 oda ment ahova akartam tegnap meg őzet lőttem lapockára céoztam és majdnem fejbe nyakon lőttem.megnézettem fegyvermesterrel azt mondta cső jo huzagolás jo!nemtom találkoztatok e már ilyennel,valaki azt mondta lehet a cső vége van nagyon megkopva abbol kéne visszább vágatni mert ha nem jo helyen hagyja ael a lőszer akkor megy félre,vagy a lőssszer csinál ilyet!kősszi!

beküldte: tal67702009. január. 30., 16:44
Konkrét árat a kinti bolt adhat, de azt tudom, hogy egy pld. varia Meostar céltávcső, ha valaki közel lakik a bolthoz, akkor elég jutányos.
Ha még Szombathelyről is elmennek érte, akkor az már jelent valamit.:)
Ha meg komplett szeretnél fegyvert-optikát vásárolni, akkor biztos lesz kedvezmény.
Én csak azt tudom, hogy a Komárnói-nál mindig megérte eddig, mert többen vásároltak már onnét.
előzmény: jancsi_007 - 2009. január. 30., 12:01

beküldte: jancsi_0072009. január. 30., 12:01
Köszönöm Mester! És konkrétan??? ;):)
előzmény: tal6770 - 2009. január. 30., 11:31

beküldte: tal67702009. január. 30., 11:31
Van.;):)
előzmény: jancsi_007 - 2009. január. 29., 21:21

beküldte: jancsi_0072009. január. 29., 21:21
Sziasztok !

Nem teljesen témábavágó, de hátha tud segíteni valaki. Szlovákiai (elsősorban Kassa környéki) vadászboltok elérhetőségét (honlapcímét) keresem. A lőszerárakra és fegyverárakra lennék kiváncsi. A határhoz viszonylag közel lakom és azon gondolkodom, hogy megérné-e kimenni bevásárolni, mert itt kezdenek nagyon elszaladni az árak... Általánosságban van-e valakinek tapasztalata, van-e különbség a két ország (M.o) árai között?

Köszönettel:
János

beküldte: tal67702009. január. 25., 21:25
""töltény maradványa -lövedéken lévő huzagolás-! ""

Ez jó, vicces.
A lőszer maradványa -lövedéken lévő huzagolás-nyom, talán jobb lett volna, ha elfogaduk azt, hogy a lőszer maradványa a kilőtt lövedék.
Hát maradni, marad az biztos, mert megtalálható az a fránya lövedék néha.

De ez csak tényleg kákán-zás, értem pontosan, és igen, van egyetértés.;):)
előzmény: biglui - 2009. január. 25., 17:11

beküldte: biglui2009. január. 25., 17:11
Nagyon egyet beszélünk, mert én is a töltény maradványa -lövedéken lévő huzagolás-!
Micsoda egyetértés, ez igen. Na, jó, hogy! Mert ugye, ez az amit nem kell okosan előadni, mert egyértelmű. Mint, hogy a kákán nincs csomó!
előzmény: tal6770 - 2009. január. 24., 11:00

beküldte: tal67702009. január. 24., 11:00
Elbeszélünk egymás mellett, mert nekem is ez a véleményem, tehát semmi gond.

"""Amely kilőtt töltény "maradványán", a huzagolásrovátkáin, acélos csillogást fedezel fel, na azt a lőszert kell a továbbiakban mellőzni!!!"""

Igen, helyes, azzal a megjegyzéssel, hogy nem töltény lövünk ki, ha nem lövedéket.;):)

Lövedék, (pld. légpu lövedék)
Töltény . (pld. gáz-risztó töltény.)
Lőszer . (pld. vadászlőszer)
előzmény: biglui - 2009. január. 24., 10:39

beküldte: biglui2009. január. 24., 10:39
Üdv, neked is!
"Arról meg, hogy mikron e, vagy teljes köpeny, szóljon a szakma, nehogy félreértés legyen:
"A lövedék felépítését nézve külső köpenye szilárd réz ötvözetből készül, hasonlóan mint a ma használatos lőszerek nagytöbbsége!!!!. A köpeny alatt helyezkedik el egy üreg, ami tartalmaz egy ólommagot, a lövedék csúcsán egy polikarbonát -nem acélmag- csúcs található, melynek legfőbb szerepe az ergonómiai kialakitásban van. 1992-ben a prototípus "éles" teszesztelése során egy jávorszarvas vadászaton fedezték fel azt a problémát, hogy a belső ólommagokon hosszanti törés a lövés leadásakor. A Winchester cég orvosolta ezt a hibát mégpedig úgy, hogy a lövedék hátsó üregébe beillesztett egy kis acél lemezt." /Vadászmester/
- Amely kilőtt töltény "maradványán", a huzagolásrovátkáin, acélos csillogást fedezel fel, na azt a lőszert kell a továbbiakban mellőzni!!!"
Én a legfontosabbnak ezt tartottam. A többiről jól elbeszélgettél, kösz. Semmi harag. végre beszélgettünk.
előzmény: tal6770 - 2009. január. 23., 19:58

beküldte: tal67702009. január. 23., 19:58
Üdv !

Hát, hogy röviden válaszoljak, teljes bizonyossággal mondhatom, hogy ezzel a lőszer köpeny, és cső kilővése kérdéssel egyik kollégám sem értene egyett.
De a többi kérdéssel sem, és ennek oka teljesen más minden, mint ahogy ezt Te értelmezed, de semmi gond.
És nem sértésként, de tényleg igaz a mondás, hogy nem minden puskaműves vadász, de nagyon sok vadász úgy gondolja, hogy Ő egyben puskaműves is.
;):)

Én azt mondom, hogy ezt, hogy melyik lövedék, milyen karbantartás, vagy annak elmaradása, vagy a cső mennyit bír ki erőteljes és maradandó negatív szóráskép mikortól jelentkezik, talán azoktól kellene megkérdezni, akik ezzel fogalkoznak.
Fegyverjavítói társadalom pontosan tudja, mert a legtöbb esetben a saját kuncsafti körük fegyverzetét, már a vásárlástól ismeri, és azt is tudni fogja, hogy mikor van vége a csőnek, és az miért következett be.

"""A másik legfontosabb, hogy a csövet kímélje a rézköpeny. Mivel lágyabb az acélcsőnél, így ez "kenődik", következésképen nem koptatja a huzagolást ANNYIRA! Azért emeltem ki, hogy annyira, mert azért a surlódástól kopik ugye, de egy cső élettartamát figyelembe véve ez érdekes!???, vagy nem?
Golyós fegyverről beszélünk! Az edig használatba engedélyezett "lőfegyverek élettartama 3-4000 töltény"! Amennyiben egy vagy két ,de legyen három emberőltőnyi tulajdonosa egymás után egy golyósfegyvernek, akkor sem tudják "szétlőni", feltéve ha vadászok. Annyi idejük nincs vadászni, nem beszélve a vadakról."""

Ez sajnos ebben a formában nem igaz, de mint mondtam semmi gond, mert nem tudhatod, folyamatosan nem ez a foglalkozásod gondolom.
Mondanák egy honlapot melyen pontosan láthatnád, hogy egy lövedék köpenye igen is mit tud művelni, és milyen a maradványa, és milyen a bevonata és stb. , de nem akarok senkit elcsábítani erről a honlapról, mert igaz, hogy néha falramászhatnékom van, de lényegében én szakmailag akarom segíteni a jónépet.
Én ha javaslatot teszek egy fegyverhez, csőhöz, használatilag egy (több) lőszert, akkor azt azért teszem, mert szeretném ha 10-30 év múlva is azt mondaná, hogy valóban, jó volt megfogadni a tanácsomat.
Ha sokáig azt szeretném, hogy ismert és elfogadott maradjak a szakmában, akkor nem tehetem meg, hogy azt mondják, hogy bakker, becsaptál, félretájékoztattál, a csövem túlméretes lett az ajánlott lőszeredtől, ez nekem elég drága mulatság lesz !
Szoktam mondani, hogy felelősségvállalás nélkül mindenki azt mond amit akar, főleg név és elérhetőség nélkül, még számonkérni sem lehet.
Hát ebben különbözünk valójában egymástól.

Végezetül :

""Valószínű emlékszel, én mindíg üdvözlettel kezdem. Amennyiben előbb rátalálok önvallomásodra, akkor bizton mondom, nem úgy szólok neked, mint egy vadászhoz.

""
Hogy megtaláltad az önvallomásomat, annak oka, hogy soha sem titkoltam, és ez szerintem dicséretes, mert nem teszem azt mint sokan mások, én megmondom őszintén, hogy milyen vadász vagyok.
Nem puskás, mint sok puskás, már vadásznak is mondja magát.
Engem pld. Ausztriában vadásznak tartanak , úgy is viselkedem, hogy már miért nem vagyok Mo-on vadász, annak oka a Mo-i vadásztársadalomban keresendő.
Megelőztem magam.
Valahogy Ausztriába ha elsütöm a fegyverem, nem telefonálnak rám 100-an, hogy hallom lőttél, mit lőttél, stb.;/
Na, de ez már más téma.

Remélem nem haragudtál meg, mert ez csak egy sima őszinteség volt, na, de szakmailag is.
előzmény: biglui - 2009. január. 22., 15:46

beküldte: biglui2009. január. 22., 15:46
Helló TALászló!
Valószínű emlékszel, én mindíg üdvözlettel kezdem. Amennyiben előbb rátalálok önvallomásodra, akkor bizton mondom, nem úgy szólok neked, mint egy vadászhoz.
Mert egy vadászmester, nem egy fegyvermester. Nagyon szimpatikus ha a kettő egyben van, -de vallomásod szerint Te,... Na, de ne húzzam az időt, rátérek.
"A vékony réteg mikronban mérhető, lesődlegesen az oxidáció megelőzése a cél, nem más, mert annyira vékony ( pld. réz gőzőlt réteg)" -írod Te-.
Nos, hadászati -kiváló lövész-, alapismereteim szerint, van még két alapvető elvárás a rézköpennyel -a köpeny nem bevonat!!-, kapcsolatban. Az egyik , hogy a meglőtt ellenség ne kapjon vérmérgezést. Mert a rézköpenyestől nem, de a vas, vagy acéltól igen, különösen, ha rozsdás. ;)
-Egyes gyártók a rézköpeny alá, vékonyabb lágyvas burkot is tettek, de ennek különleges igénye volt. Erre azért nem térek ki, mert nem vadászias, a szó legnemesebb értelmében, különösen nem!.-
A másik legfontosabb, hogy a csövet kímélje a rézköpeny. Mivel lágyabb az acélcsőnél, így ez "kenődik", következésképen nem koptatja a huzagolást ANNYIRA! Azért emeltem ki, hogy annyira, mert azért a surlódástól kopik ugye, de egy cső élettartamát figyelembe véve ez érdekes!???, vagy nem?
Golyós fegyverről beszélünk! Az edig használatba engedélyezett "lőfegyverek élettartama 3-4000 töltény"! Amennyiben egy vagy két ,de legyen három emberőltőnyi tulajdonosa egymás után egy golyósfegyvernek, akkor sem tudják "szétlőni", feltéve ha vadászok. Annyi idejük nincs vadászni, nem beszélve a vadakról. Célbalövők, tesztelők kivételével.
Arról meg, hogy mikron e, vagy teljes köpeny, szóljon a szakma, nehogy félreértés legyen:
"A lövedék felépítését nézve külső köpenye szilárd réz ötvözetből készül, hasonlóan mint a ma használatos lőszerek nagytöbbsége!!!!. A köpeny alatt helyezkedik el egy üreg, ami tartalmaz egy ólommagot, a lövedék csúcsán egy polikarbonát -nem acélmag- csúcs található, melynek legfőbb szerepe az ergonómiai kialakitásban van. 1992-ben a prototípus "éles" teszesztelése során egy jávorszarvas vadászaton fedezték fel azt a problémát, hogy a belső ólommagokon hosszanti törés a lövés leadásakor. A Winchester cég orvosolta ezt a hibát mégpedig úgy, hogy a lövedék hátsó üregébe beillesztett egy kis acél lemezt." /Vadászmester/
- Amely kilőtt töltény "maradványán", a huzagolásrovátkáin, acélos csillogást fedezel fel, na azt a lőszert kell a továbbiakban mellőzni!!!
Vadászüdv, biglui :)
előzmény: tal6770 - 2009. január. 4., 08:37

beküldte: tal67702009. január. 4., 08:37
A vékony réteg mikronban mérhető, lesődlegesen az oxidáció megelőzése a cél, nem más, mert annyira vékony. ( pld. réz gőzőlt réteg).
Van egy másik fórum ahol pontosan látható a lövedékmaradványokon, hogy bizony eléri a huzagolást, a huzagolást el is kell érnie, csak az a gond, hogy azt nem kiméli, sőt.
Képet nem tudok ide beilleszteni, de talán a másik honlapon megtekinthető.
( azért nem kell átmenni, elég elhinni nekem);):)
előzmény: Urr - 2008. július. 9., 09:55

beküldte: m_zoli2009. január. 3., 19:39
Hello
Érdeklődnék van-e tapasztalata valakinek a PTS lőszer-el
Ill. mennyibe kerül

beküldte: Urr2008. július. 9., 09:55
Üdv TAL!

Egyesek pedig azon a véleményen vannak, hogy a vékony bevonat a lövedéken azért is van, hogy az acél köpeny ne érintkezzen közvetlenül a csővel, vagyis csökkenti a súrlódást, kíméli a csövet.

Tudom, hogy ez a téma egy ezerszer lerágott csont, de kiváncsi lennék a részletekre, ha van időd, írjál róla légyszíves.

Üdv. , Anti
előzmény: tal6770 - 2008. július. 5., 11:53

beküldte: tal67702008. július. 5., 11:53
Maga a köpeny anyaga könnyű platirozott acél, azért fogja a mágnes, és azért réz a színe külsőleg, mert egy vékony, mikronrétegben rézzel bevonják, hogy ne rozsdásodjon az a szerencsétlen lövedék külsőleg.
Nem, benne nincs acél kúp, betét, mert akkor már katonai, (áthatóló) lövedék lenne, aminek használata eleve tiltott, és a forgalmazása is.
Puskacső szempontjából én nem szoktam javasolni, ettől függetlenűl használják, használják mert az elmondottakat nem is tudják, valamint aki azt modja, hogy nyugodtan lehet, az nem fogja helyetted majd a csőcserét fizetni.
:);):D
Ha ezt a lövedéket egy Heym-ből, Steyr-ből, stb "etetnéd", akkor egy szavam sem lehetne, mert az a csövet nem lőnéd ki.
:)
előzmény: DTomi - 2008. július. 3., 12:06

beküldte: kl2008. július. 4., 19:25
Sziasztok!
Érdeklödnék szlovák vadásztársaktól, lehet-e nálatok 8x64s HPC lőszert kapni és mennyibe kerül.
Üdv. kl

beküldte: DTomi2008. július. 3., 12:06
Helló!

Olvasván a a fórumot leszaladtam a fegyverszekrényemhez és megnéztem a .243 S&B lőszermet tényleg fogja a mágnes. A lövedék magban taláható egy acél mag vagy maga a köpeny acél és rézzel van bevonva??? Valaki aki tudja megirná nekem?
Kezdő vadász révén nem nagyon talákoztam még ezzel a fajta lövedék maradványával, pedig már 2 disznót is lőttem. Menyire jó ez a lőszer vagy menyire nem a puskacső szempontjából nézve? Aki tud valami okosságot kérem irjon!


üdv DTomi

beküldte: 30-062008. május. 18., 12:03
30-06 SP kb.620-650Sk
Sörétes pedig tipusfüggő 7-8 Sk drb.
előzmény: toz57 - 2008. május. 17., 19:12

beküldte: toz572008. május. 17., 19:12
Szlovák kollégakhoz lenne egy kérdésem mennyibe kerül nállatok egy doboz 30-06 os splöszer SB érdekelne valamint egy doboz 12 es sőrétes lőszer?
előzmény: bope72 - 2008. április. 19., 13:04

beküldte: bope722008. április. 19., 13:04
Köszi a választ!:)
előzmény: tal6770 - 2008. április. 19., 08:33

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2]

Új hozzászólás létrehozása - csak regisztrált tagoknak, belépés itt, regisztráció itt

A fórumot olvassák
1 nem regisztrált olvasó


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.700 másodperc